Lentils, mature seeds, cooked, boiled, without salt - Wartości odżywcze, kalorie (kcal)

100g

Kalorie według źrółda

Ogólne

Energia 116 kcal -
Białko 9.02 g 18% DV 311% D
Tłuszcz 0.38 g 0.5% DV
Węglowodany 20.13 g 7.3% DV
Cukry 1.8 g -
Błonnik 7.9 g 28% DV 486% D
Woda 69.64 g -
Popiół 0.83 g -
Sód 2 mg 0.1% DV
Cholesterol 0 mg 0% DV

Witaminy

Cholina 32.7 mg 5.9% DV 103% D
Kwas foliowy 181 ug - -
Witamina A 8 iu - -
Witamina B1 (Tiamina) 0.17 mg 14% DV 243% D
Witamina B12 0 ug 0% DV 0% D
Witamina B2 (Ryboflawina) 0.07 mg 5.6% DV 96.82% D
Witamina B3 (Niacyna) 1.06 mg 6.6% DV 114% D
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) 0.64 mg 13% DV 220% D
Witamina B6 0.18 mg 10% DV 181% D
Witamina C 1.5 mg 1.7% DV 28.74% D
Witamina D 0 iu - -
Witamina K (filochinon) 1.7 ug 1.4% DV 24.43% D
Karoten, alfa 0 ug - -
Karoten, beta 5 ug - -
Kryptoksantyna, beta 0 ug - -
Folate, food 181 ug - -
Kwas foliowy, ogółem 181 ug - -
Kwas foliowy 0 ug 0% DV 0% D
Retinol 0 ug - -
Witamina A, RAE 0 ug 0% DV 0% D
Witamina B12, dodana 0 ug - -
Witamina D (D2 + D3) 0 ug 0% DV 0% D
Witamina E 0.11 mg 0.7% DV 12.64% D
Witamina E, dodana 0 mg - -

Minerały

Wapń 19 mg 1.5% DV 25.2% D
Miedź 0.25 mg 28% DV 481% D
Żelazo 3.33 mg 19% DV 319% D
Magnez 36 mg 8.6% DV 148% D
Mangan 0.49 mg 21% DV 370% D
Fosfor 180 mg 14% DV 248% D
Potas 369 mg 7.9% DV 135% D
Selen 2.8 ug 5.1% DV 87.77% D
Sód 2 mg 0.1% DV 1.5% D
Cynk 1.27 mg 12% DV 199% D
Alanina 0.38 g -
Arginina 0.7 g -
Kwas asparaginowy 1 g -
Cysteina 0.12 g -
Kwas glutaminowy 1.4 g -
Glicyna 0.37 g -
Histydyna 0.25 g -
Izoletyda 0.39 g -
Leucyna 0.65 g -
Lizyna 0.63 g -
Metionina 0.08 g -
Fenyloalanina 0.45 g -
Prolina 0.38 g -
Seryna 0.42 g -
Treonina 0.32 g -
Tryptofan 0.08 g -
Tyrozyna 0.24 g -
Walina 0.45 g -
Total (complex+sugars) 20.13 g 7.3% DV
Alkohol etylowy 0 g -
Popiół 0.83 g -
Kofeina 0 mg -
Cholesterol 0 mg 0% DV
Teobromina 0 mg -
Woda 69.64 g -

Źródła