Buraki surowe - Wartości odżywcze, kalorie (kcal)

100g

Kalorie według źrółda

Ogólne

Energia 43 kcal -
Białko 1.61 g 3.2% DV 150% D
Tłuszcz 0.17 g 0.2% DV
Węglowodany 9.56 g 3.5% DV
Cukry 6.76 g -
Błonnik 2.8 g 10% DV 465% D
Woda 87.58 g -
Popiół 1.08 g -
Sód 78 mg 3.4% DV
Cholesterol 0 mg 0% DV

Witaminy

Cholina 6 mg 1.1% DV 50.74% D
Kwas foliowy 109 ug - -
Witamina A 33 iu - -
Witamina B1 (Tiamina) 0.03 mg 2.6% DV 120% D
Witamina B12 0 ug 0% DV 0% D
Witamina B2 (Ryboflawina) 0.04 mg 3.1% DV 143% D
Witamina B3 (Niacyna) 0.33 mg 2.1% DV 97.09% D
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) 0.16 mg 3.1% DV 144% D
Witamina B6 0.07 mg 3.9% DV 183% D
Witamina C 4.9 mg 5.4% DV 253% D
Witamina D 0 iu - -
Witamina K (filochinon) 0.2 ug 0.2% DV 7.75% D
Karoten, alfa 0 ug - -
Karoten, beta 20 ug - -
Kryptoksantyna, beta 0 ug - -
Folate, food 109 ug - -
Kwas foliowy, ogółem 109 ug - -
Kwas foliowy 0 ug 0% DV 0% D
Retinol 0 ug - -
Witamina A, RAE 2 ug 0.2% DV 10.34% D
Witamina B12, dodana 0 ug - -
Witamina D (D2 + D3) 0 ug 0% DV 0% D
Witamina E 0.04 mg 0.3% DV 12.4% D
Witamina E, dodana 0 mg - -

Minerały

Wapń 16 mg 1.2% DV 57.25% D
Miedź 0.08 mg 8.3% DV 388% D
Żelazo 0.8 mg 4.4% DV 207% D
Magnez 23 mg 5.5% DV 255% D
Mangan 0.33 mg 14% DV 665% D
Fosfor 40 mg 3.2% DV 149% D
Potas 325 mg 6.9% DV 322% D
Selen 0.7 ug 1.3% DV 59.2% D
Sód 78 mg 3.4% DV 158% D
Cynk 0.35 mg 3.2% DV 148% D
Alanina 0.06 g -
Arginina 0.04 g -
Kwas asparaginowy 0.12 g -
Cysteina 0.02 g -
Kwas glutaminowy 0.43 g -
Glicyna 0.03 g -
Histydyna 0.02 g -
Izoletyda 0.05 g -
Leucyna 0.07 g -
Lizyna 0.06 g -
Metionina 0.02 g -
Fenyloalanina 0.05 g -
Prolina 0.04 g -
Seryna 0.06 g -
Treonina 0.05 g -
Tryptofan 0.02 g -
Tyrozyna 0.04 g -
Walina 0.06 g -
Alkohol etylowy 0 g -
Popiół 1.08 g -
Betaina 129 mg -
Kofeina 0 mg -
Cholesterol 0 mg 0% DV
Teobromina 0 mg -
Woda 87.58 g -

Źródła